#Mitt projekt

Har du en tekkie-historia du vill dela med dig av?

”Otroligt häftigt att bygga en racingbil från grunden”

Formula Student är ett projekt inom Lunds universitet där ingenjörer bygger en racingbil från grunden för att sedan tävla med den mot andra universitet. Conrad.se har varit en av alla sponsorer som stöttat laget med delar till projektet.

– Detta är ett fantastiskt roligt projekt som gör det möjligt för oss ingenjörer att ta teorin vi lär oss i skolan och applicera den på verkligheten och då inser man att allt inte stämmer och man måste hitta nya lösningar. Det går ju inte att lära ut verkligheten, säger John Huzell, som varit Chassi manager i Formula Student.

Under nio månader ska man bygga ihop sin bil från grunden. Sedan ställer lagen upp i tävlingar i England och Tyskland där man mäts och bedöms under olika prestationer och körmoment.

– Det är inte en tävling där alla står på startlinjen och först i mål vinner. Här bedöms vi på många körmoment som uthållighet och acceleration men även design på bilen och business case där vi ska kunna motivera varför vi valt vissa komponenter och hur vi tänkt kring olika val vi gjort på bilen, säger han.

Teamet har bestått av 30 personer som alla varit delaktiga inom sitt ansvarsområde och Formula Student är nöjda med resultatet. I England deltog 115 lag och Formula student snuddade på en pallplats innan ett säkerhetssystem slog ut bilen.

– Vi var 300 meter från mål och hade vi löst det är jag säker på att vi tagit en pallplats. Nu rasade vi ner några placeringar. Men det var tur att vi hade installerat säkerhetssystemet. Vi såg bilar som inte hade det och som började brinna och exploderade och de kunde ju inte vara med i så många andra moment, säger han.

I Tyskland var det mer påkostade lag och stora team med mer resurser än Formula Student, men de lyckades ändå stå sig väl och kom på en tiondeplats i business case.

– Vi är ett litet universitet i jämförelse med de tyska lagen och lever verkligen på alla sponsorer som hjälper till. Därför har det varit oerhört tacksamt att få stöd och sponsring av företag som Conrad och alla andra som hjälpt till. Det är ett måste för att vi ska kunna klara av att göra detta helt ideellt, säger han.

Säsongen är med andra ord över för denna gång, men nu kommer det en ny kull studenter som vill vara med i Formula Student och bygga en ny bil.

– Det är otroligt häftigt att bygga en racingbil från grunden. Detta är en ingenjörstävling och alla hjälps åt och ser inte varandra som konkurrenter på tävlingarna. Det är tjusning med projektet. Man hjälps åt att hitta lösningar. Man lär sig otroligt mycket och det kommer jag ha nytta av när jag söker jobb. Vi står med samma kompetens, men en av oss har ett cv med att de varit med och byggt en racingbil, då ligger man nog bra till, säger John Huzell.