#Mitt projekt

Har du en tekkie-historia du vill dela med dig av?

Dodekaeder-högtalare – Så kommer den se ut

Hej!

I en serie inlägg kommer jag dokumentera mitt bygge av en högtalare som jag bygger som en del i en kurs på Arkitekturskolan vid LTH i Lund där jag är inne på mitt fjärde år. Conrad bistår mig med elektroniken till högtalaren som jag kommer bygga i verkstäderna för arkitektur- och industridesignprogrammen i Lund. Jag har en del erfarenhet av träarbete, men när det kommer till elektronik är jag en nybörjare. Med hjälp av goda vänner ska jag förhoppningsvis kunna lära mig den biten också och dela med mig av mina nyvunna kunskaper här.

Jag ska förvarna eventuella audiofiler som läser redan nu: det här kommer inte göras enligt konstens alla regler. Volymen (i liter alltså) kommer vara lite liten, och jag kommer kombinera höger och vänster högtalare i samma kabinett. Det är lite av ett experiment, men i gengäld tror jag att det kommer bli en ganska fin liten stereohögtalare som till utseendet skiljer sig lite från det mesta man hittar i affären.

Hogtalare dodekaeder

Högtalaren kommer ha formen av en dodekaeder, en facetterad sfär med tolv lika stora femkantiga sidor. Dodekaedern är en av de fem platoniska kropparna där kuben med sina sex identiska sidor kanske är lättast att föreställa sig. Högtalaren kommer i första hand hänga från taket, men den kommer också gå att lägga på en av sina sidor på golvet eller i en bokhylla t.ex. I fyra utav sidorna kommer jag montera högtalarelement, två diskantelement och två bas/mellanregisterelement. Över dessa kommer jag spänna upp tyg som monteras på en 3d-printad ram. Det här kommer jag beskriva i kommande inlägg längre fram.

Ritning av femkant Plywoodskiva på skrivbord

Jag kommer bygga högtalaren i 18mm björkplywood, som jag kommer behandla med bets för att få en fin färg. Dodekaederns många sidor gör att det blir lite utav en utmaning att såga ut bitarna, som måste vara absolut identiska och med exakt rätt vinklar, annars går sidorna inte att sätta ihop till en volym. En femhörning har sidor som är 108 grader (5×108=540), och för att kunna limma ihop bitarna måste snittet jag sågar ha vinkeln 31,7 grader. Det här är lite klurigt att göra på en justersåg, men jag tror mig ha kommit på hur jag ska kunna tillverka dem med tillräckligt hög precision. Hur jag gör berättar jag i nästa inlägg…

Oskar

Snurrande dodekaeder