Blogg

Conrad Elektronik – Mer än bara ideér

Bygg egen unik dörrklocka!

Pling plong. Ljudet när man öppnar en dörr till en butik eller hos ett företag känner ni säkert igen. Nästan alltid samma typ av ljud. Lite enformig och enerverande. Varför inte göra entré på ett lite häftigare sätt? Vi på tekkie.se lät Jonathan Lundström plocka ut produkter från conrad.se och bygga ihop en egen dörrklocka.

Så här gjorde vi

Med en Raspberry Pi i grunden som triggas av två magneter där kontakten bryts när dörren öppnas kan man göra detta till en häftig pryl att ha på dörren till hemmet, kontoret eller varför inte på kattluckan?

1. Börja med att ladda ner den senaste mjukvaran, Raspbian, till din Raspberry Pi och installera den på sd-kortet. Länk finns här: https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/

Behöver du hjälp hur du gör?
https://www.raspberrypi.org/documentation/installation/installing-images/

2. Koppla ihop strömkabeln till högtalaren som du valt ut och koppla även in 3,5 mm ljudkabel till Raspberry Pi. Detta är bara en förberedelse för senare steg.

Du kan använda kommandot ”sudo alsamixer” för att styra volymen på din enhet. Vi valde att ligga runt 60-70, men det får man själv testa sig fram beroende på önskad volym och vilken högtalare man använder.

3. Det är dags för magnetkontakten. Den är en öppen kontakt. Det innebär alltså att kretsen är öppen tills magnetkontakterna kommer i kontakt med varandra.

Vi skriver koden som triggar igång ljudet när magneterna bryts från varandra. Nu kopplar vi samman kabeln med magneten och till Raspberry Pin. Den kopplas till GPIO23 på pin 16 och till ”ground” på pin 18.

bild1

bild2

4. Jonathan skrev mjukvaran själv till detta projekt och det är ett Python-program som lyssnar efter magnetsensorn att signalera att dörren nu är öppen. Mjukvaran har support för olika ljudpaket och man kan enkelt lägga till sin egen musik eller ljud i olika kataloger. Tänk på att ljudet måste vara av filtypen wav.

När du loggat in på din Raspberry Pi så går du till hemkatalogen genom att använda kommando ”cd”. Koden ligger på github så du kan kopiera följande länk.

git clone https://github.com/jonathanlundstrom/door-sensor-soundbox

Huvudfilen borde nu vara

~/home/pi/Applications/DoorSensor/sensor.py.

5. Nu har det blivit dags att konfigurera mjukvaran och starta den för första gången. Du kanske la märke till filen config.ini när du laddade upp övriga filer. Detta är filen som konfigurerar olika val som volym, fade out-tid och valt ljudpaket. I mitt ljudpaket har jag använt ljud från Seinfeld, Arnold Schwarzenegger och Star Wars.

Såhär borde det se ut:

– gpio_pin – Det är vilken pin som du ska använda (23= #pin 16)

– volume – nivån på volym. Använd 1,0.

– Fadeout – Tiden, i millisekunder, som klippet fadear ut.

– soundpack – Vilket ljudpaket som används. Namn på en av mapparna med wav-filer.

– Sound_on_start – Om uppstartsljud ska spelas (Sant/falsk)

– sound_on_exit – Om avslutningsljud ska spelas (sant/falsk)

När du har konfigurerar allt så borde du kunna köra mjukvaran genom att skriva in ”python sensor.py”. Kontrollera att du är inne i rätt mapp när du kör kommandot annars får du ett ”error-meddelande”. För att gå ur programmet, tryck CTRL+C. Om allt är kopplat rätt och konfigurationen funkar så ska allt funka så här långt.

Snyggt jobbat.

6. Autostart. I vanliga fall så brukar inte skripten starta automatiskt. De behöver lite hjälp med detta och i detta fall är det ett python-program som gör att mjukvaran startas när Raspberry Pin startas.

Installera detta genom att skriva in följande kommando: sudo apt-get install supervisor

När det är gjort är den redo för att programmera autostart.

Konfigurationen ska läggas i /etc/supervisor/conf.d/

Och vara döpt till sensor.conf

Ange följande innehåll i konfigurationen: [program:sensor]
directory=/home/pi/Applications/DoorSensor
command=python sensor.py
autostart=true
autorestart=true
stderr_logfile=/var/log/sensor.err.log
stdout_logfile=/var/log/sensor.out.log

Och starta slutligen om genom att skriva in sudo service supervisor restart

Nu ska programmet gå igång automatiskt.

7. För att göra det lite snyggare 3d-printade vi ett chassi till allt. Vill du använda Jonathans chassi kan du ladda ner designen här: http://www.thingiverse.com/thing:2140581

Väggarna är 1,6 mm tjocka och totalt sett fick printern jobba i cirka 15 timmar. Chassit är anpassat för att hålla produkterna på plats, såsom JBL-högtalaren.

bild3

8. Sätt ihop chassit med komponenterna.

Varning! När det kommer till el, se till att endast en behörig person gör detta då ni kan få ström i er.

Det ska se ut som på bilden.

bild4

9. Kontakten skruvas fast med M3-skruvar och M3-muttrar. Raspberry Pin skruvas fast med M2,5-skruvar men funkar även med M3-skruvar.

Det kan se trångt ut, men alla saker ska få plats perfekt. När detta är gjort är vi också klara med allt!

bild5

Om du konfigurerat rätt och kopplat samman allt så har du nu en fantastiskt cool ringklocka som kan spela upp vilka ljudspår du än önskar när någon väl kommer genom dörren!

Jonathan har själv skrivit om projektet här: http://jonathanlundstrom.me/2017/02/27/door-sensor-raspberry-pi/

Produkterna du behöver hittar du här

Raspberry Pi

Micro-USB-kabel

Sd-kort för Raspberry Pi

USB-laddare vägguttag

En liten högtalare (vi använde JBL Go)

Audio anslutningskabel

Magnetkontakt

BONUS

Om man vill 3d-printa lådan som använde i projektet är det även dessa produkter,

Filament

IEC-kontakt

IEC-anslutningskabel

PVC-koppling för jordat uttag