Blogg

Conrad Elektronik – Mer än bara ideér

Så väljer du rätt trådlösa hörlurar 2017

Utbudet av trådlösa hörlurar blir bara större och det senaste åren har marknaden nästintill exploderat. Därför det som kund kännas svårt att välja bland alla olika typer av modeller och veta vad som är bra och mindre bra för respektive modell.

Bluetooth

För att göra vägen till ett köp enklare bör man som kund ha lite kännedom om vilka avgörande egenskaper som skiljer trådlösa hörlurar åt. Ett exempel på en sådan avgörande egenskap är Bluetooth. De flesta enheterna idag använder sig av bluetooth för trådlös överföring av ljud mellan hörlur och enhet. Enheter kan exempelvis vara mobiltelefon, surfplatta, dator, TV eller spelkonsol.

bluetooth

Bluetooth lanserades på 90-talet av Ericsson. Namnet härstammar från namnet på den danska vikingakungen Harald ”Blåtand” Gormsson. Teknologins största fördelar är att den har låg energianvändning och inte kräver en siktlinje för att bibehålla uppkopplingen till skillnad från andra trådlösa överföringsteknologier t.ex. IR.

Bluetooth använder sig av radiovågor för överföring mellan olika enheter och störs nästintill inte alls av andra typer av produkter som använder sig av radiovågor för överföring. Det beror på att just bluetooth använder sig av radiovågor på lägre frekvenser. En annan fördel är att det är möjligt att koppla upp flera enheter mot varandra samtidigt. Vilket antal enheter som går att koppla ihop varierar och beror på vilken enhet just du äger.

Nyversioner

Med tidigare har många användare upplevt Bluetooth som krångligt och instabilt. Med Bluetooth 3.0 och 4.0 utvecklades teknologin till att ha bättre räckvidd och mer effektiv energianvändning . Versionen Bluetooth 4.0 kom 2012 och redan nu finns 5.0 tillgängligt för tillverkare. Dessa nyversioner resulterar i en mycket mer stabil och säker användarupplevelse i och med att man kan använda sina ihopkopplade enheter på större avstånd, att batteritiden ökar och att man i mindre utsträckning behöver oroa sig för intrång från obehöriga.

Användarupplevelsen

Den trådlösa teknologin har idag kommit så pass långt att användarupplevelsen är på en så pass hög nivå att du som användare slipper avbrott och störningar på rimliga avstånd mellan enheter, vilket tidigare varit en avgörande anledning till varför många inte köpt trådlösa hörlurar.

Olika typer av trådlösa hörlurar

Det finns olika typer av trådlösa hörlurar man som kund bör känna till för att kunna göra ett bättre val innan köp.

In-ear

  • Fästes i örkanalen likt öronproppar
  • Mindre design och ofta aningen lägre pris än over-ear

Erato-och-JBL

Over-ear

  • ”Vanliga hörlurar”
  • Större design
  • Vanligtvis aningen högre pris men högre ljudkvalitet

Momentum-och-JBL

 Trådlösa hörlurar för olika tillfällen

Springande ben i snöoväder

Tänk igenom i vilka situationer du mest kommer använda dina hörlurar. Är det på gymmet, jobbet, skolan, i kollektivtrafiken, på promenaden eller hemma?

Olika hörlurar har olika egenskaper vilka gör att dem passar mer eller mindre bra vid olika tillfällen. Exempelvis kan det vara viktigt att ett par hörlurar tål mycket fukt ifall du tänker använda dem när du är på gymmet eller är ute och springer. Tänker du däremot mestadels använda dina trådlösa hörlurar inomhus är det förmodligen inte lika viktigt och du kan fokusera på andra viktiga egenskaper.

Hitta just din favorit

Att välja rätt par trådlösa hörlurar är svårt och kräver en del efterforskning och val. Däremot är det en produkt som gör livet en smula lättare på så sätt att du slipper trassel med sladdar och vi rekommenderar att du tar en titt bland de olika tillgängliga modellerna som finns på marknaden och håller utkik för kommande nyheter under året.

4 Trådlösa hörlurar du borde kolla in: