#Mitt projekt

Har du en tekkie-historia du vill dela med dig av?

Så förstärker jag signalen från DAC:en

Om projektet labaggregat

Erik Hansson har genom ett samarbete tillsammans med Conrad fått en plattform att dokumentera sitt pågående gymnasieprojekt. Han går tredje året på teknik på Västermalms gymnasium i Sundsvall och gör ett examensarbete på 100 gymnasiepoäng. I sitt projekt konstruerar han ett labaggregat. Det finns många olika typer av labaggregat och om dessa olika sorter finns mycket information att hämta på nätet. I denna serie av inlägg fokuserar sig dock Erik på just sin typ av labaggregat och beskriver vägen till resultatet.

Så förstärker jag signalen från DAC:en

Då den digitala till analoga delen är avklarad så måste signalen från DAC:en förstärkas. Min tidigare tanke var att göra detta genom transistorer. Detta har inte funkat, eller ja, till viss del men utan goda resultat. Efter många om och men, så beslutade jag att använda en operationsförstärkare. Utgången från op-förstärkaren får sedan styra darlington-transistorn som tar hand om de saftigare strömmarna. För att mäta strömmen tänkte jag tidigare att jag skulle göra det enkelt för mig och använda ett shuntmotstånd, men för att kunna sammanstråla styrningen och kunna vrida ner spänningen om något går fel ska jag använda en high side current sensor. Ska fortfarande grotta ner mig i hur jag ska implementera den i kretsen men det får bli en annan dag. Spänningen kan fortfarande mätas med en spänningsdelare.

OP-förstärkare: olika användningsområden

Kort sagt kan man säga att en OP-förstärkare har en oändligt stor gain, och att de två ingångarna strävar efter att hålla samma spänning. Man kan konfigurera en OP-förstärkare för att använda den till olika användningsområden och tygla gainen. Den konfiguration som jag använder och som gör att en signal förstärks är en icke-inverterande förstärkare. OP-förstärkare är en hel vetenskap och jag rekommenderar att man söker själv på vad de gör och vad de används till. Vad en icke-inverterande förstärkare gör är att den förstärker signalen som går in i OP-förstärkaren med vad man konfigurerat gainen på. Eftersom jag vill ha en gain på 6, (5*6=30) så beräknas den genom formeln gain= 1+ (R1/R2). Jag har testat mig fram och använder R1=75kOhm och R2=15kOhm. Det ger en gain på 6. Är spänningen 0,1 volt är spänningen ut 0,6 volt. Den grå multimetern mäter DAC:ens utspänning och den blå utgången från OP-förstärkaren.

Är spänningen 1,5 Volt så är då alltså utspänningen från OP-förstärkaren 9 volt. Jag har fortfarande lite finjustering att fixa i koden, men i övrigt fungerar det som jag hoppats på.

image1

I nästa inlägg kommer börja behandla chassit…Men det får blir en annan dag

//Erik