#Mitt projekt

Har du en tekkie-historia du vill dela med dig av?

Mr Spray: En modern Etch-A-Sketch

Vi är två studenter som hade en idé om att bygga en uppdaterad version av den klassiska leksaken ”Etch A Sketch”, ett mekaniskt ritinstrument som funnits sedan 1960-talet. Tack vare Conrad, så fick vi tillgång till det material som behövdes för att verkställa vår idé och visa upp denna på ett vernissage på vår skola. Hela processen att ta något analogt som en leksak full med sand och göra en modernare uppdatering via tekniska hjälpmedel tilltalade oss. Anledningen till detta var framförallt för att vi ville bygga något som användare hade möjlighet till att interagera med och själva få skapa på egen hand. Vi gjorde skisser i Illustrator, Sketchup och Cinema 4D, för att få klarhet i hur slutresultatet skulle bli och hur vi skulle lägga upp allt arbete.

Mr Spray - Etch A Sketch

rb-1_2377

 

 rb-2_2412

Skissat och klart – let’s get down to business

En ”Etch A Sketch” är uppbyggd av lodräta och horisontella axlar som styr positionen av ”pennan”. Vi ville använda oss av sprayfärg som medium för att vi ville att användaren av maskinen skulle få en tydlig känsla av att det faktiskt hände saker och ting. Vi beställde 2m långa aluminiumprofiler från Tyskland som skulle fungera som en ram. Måtten bestämde huruvida vi skulle använda oss av en drivrem eller en kedja. Efter att vi mottog profilerna så insåg vi att en kedja skulle bli bäst, och få det hela att se mer spännande ut. Vi ville använda oss av Arduino och stegmotorer för att styra x och y-axlarna av sprayburkens position. Två stycken selonoider tillkom även på inköpslistan, deras funktion var att trycka ner munstycket på sprayburken.

Vi designade och beställde 3D-printade glidlager som skulle bära både sprayburken och den horisontella axeln. Materialet vi ville använda oss av på de printade delarna var ursprungligen nylon på grund av dess styrka, men det visade sig vara svårt med så små detaljer som vi behövde. Vi fick tänka om och valde PET-plast istället. Nästa hinder vi upptäckte var att motorernas axlar och hålen i kugghjulen var olika. Vi åkte runt till olika hobbybutiker och letade efter en lösning. I en väldigt dammig låda hos en butik som säljer kits och reservdelar till modellflygplan och radiostyrda bilar så hittade vi en adapter som egentligen ska sitta mellan propeller och motor på flygplan.

Mr spray | En modern Etch-A-Sketch

Vi hade bara några dagar kvar innan projektet behövde vara klart för att ställas ut och en kväll när vi hade dragit kabeln och gjort färdigt kontrollen så insåg vi att motorerna som vi hade valt för att driva kedjan inte orkade bära tyngden av aluminiumprofilerna. Selonoiderna hade inte heller kraft nog att trycka ner munstycket på sprayburken. Typiskt!

När vi upptäckte dessa problem så kändes det svårt att fortsätta jobba vidare, . Med lite motivation från varandra och med ett par nya komponenter från Conrad fortsatte vi att kämpa dag och natt för att lösa problemen. Trots allt vårt arbete slutade det med att vi var tvungna att ställa ut en maskin som inte fungerade. Det som i slutändan gjorde att vår maskin inte fungerade var helt enkelt för svaga solenoider och för svaga motorer. Vi är dock helt säkra på att om vi skulle haft lite mer tid och antingen fått tag på de kraftfullare komponenter eller skalat ner maskinen något hade den fungerat. Vi har sparat allting och planerar att så fort vi har tiden bygga klart maskinen så att vi kan få känna den där otroligt härliga känslan att ha byggt en egen maskin från grunden. Oavsett vad har vi lärt oss otroligt mycket och kommer att kunna använda våra nyfunna kunskaper till framtida projekt. Så även om maskinen i slutändan inte riktigt fungerade är vi glada att vi försökte och att vi faktiskt valde att sikta mot vad som till en början kändes som ett nästan omöjligt mål för att om vi hade siktat lägre hade vi inte lärt oss så mycket vi faktiskt har gjort.

/ Erik