#Mitt projekt

Har du en tekkie-historia du vill dela med dig av?

Projekt: Hur jag omvandlar digitala signaler till analoga

Hej igen,

I mitt förra inlägg beskrev jag hur man kunde göra för att omvandla digitala signaler till analoga signaler. Jag har prövat mig fram med att kombinera PWM och en R2R-stege men har inte riktigt fått det att fungera. Det jag gjorde istället var att beställa hem ett kretskort till Arduino som löser omvandlingen åt en. MCP4725 är ett 12-bitars DAC breakout-kort till Arduino som gör om de digital siffrorna till analoga värden. Fördelen med chippet (chippet har samma namn som kortet) är att den dels kommunicerar med Arduinon över I2C och att den har en skrivbar EEPROM som kommer ihåg det senaste värdet när den startar upp igen. Detta gör den bra till det syfte som jag vill använda den till.

Eftersom den har en 12-bitars upplösning kan jag i 4096 steg öka eller minska spänningen. Vid 5 volt så ökar den då med steg på 0,0012V. Bilden ovan föreställer DAC:en som är det blå kortet till höger på brädan.

Konvertera digital signal till analog signal

Knapparnas funktion

Det knapparna gör är att de ökar värdet med 10 steg upp eller ner. Hittills kan bara knapparna klickas upp eller ner, men ska lösa så att man kan hålla in knappen så att den ökar med större steg. Adafruit tillhandahåller ett Arduinobibliotek för DAC:en som gör det enkelt att använda den. Det följer även med några exempel som man kan pröva. I den rörliga bilden nedan används en triangelsignal som exempel. Det den gör är att den räknar mellan de 0-4096 värdena.

//Erik