#Mitt projekt

Har du en tekkie-historia du vill dela med dig av?

Flexo från Futurama del 3

Jo alltså jag hade filurat på att klämma in något litet skojigt projekt här men jag tror att jag måste få uppdatera er om Flexo-projektet… Välkommen tebax förrexten! Vi klurade ju en del på överkroppen, eller okej de två motsatta kon-formerna som utgör kroppen mer exakt. Så den undre kon-formen är mycket knepig, det gäller att få rätt konighet. (Säger man konighet?!) Jag tuschade en guideline och kapade rappt bort botten så en rund platta går att passa in. Sen delade jag konen på längden på bägge två sidorna (för att kunna forma den rätt). Mer exakt försvinner en tårtbit på varje sida för att få rätt form… Här uppstår ett problem jag ej förutsett, en tankevurpa. När jag lägger ihop de två bitarna så blir toppen närapå perfekt rund i omkrets, men eftersom tårtbiten längst ned var bredare så får jag två spetsar längst ned på sidorna.

Dessutom är varken botten och toppen inte längre plana/platta… Men att rundheten inte längre är konsekvent är ett större problem och väldigt synbart för verkliga ögat. Bilden gör inte problemet rättvisa men…

Flexo_012

Om ni kikar på de nedre kanterna, ja den övre i bilden, anar ni nog spetsigheten längst ned. Det är mycket värre än bilden visar, m y c k e t! För att fixa botten/toppen plana snurrar jag plåtskrället mot en tuschpenna så jag får raka streck o kapar efter dessa med vinkelslipen.

Flexo_014

Och jag fixar som sagt till en rund bottenplatta. Sedan punktar jag nederkanten efter som på plats, längst upp är mer eller mindre okej runt. Däremellan katastrof – bångnar rakt ut och lämnar ett stort eliptisk mellanrumsglapp. Täljer ut runda skivor som ska passa eftersom ned till upp i täta steg och drar ihop med stora spännbandet som PANG!!! Följer lillbror spännband o exploderar, men denna gång blir jag nästan lite skraj då kraften gör en stor bula i plåten! *Iiiiih* (Piper manligt)

Det här funkar inte, jag kapar ur bottnen och svetsar ihop sidorna, slipar till dem p e r f e k t!!! Men på något sätt skulle plåten behöva slätas till/rundas av så den blir perfekt rund i hela sin koniska uppenbarelse. Då slår en idé ned och för ovanlighetens skull får jag en idé!

Verkstaden

Så jag kör till en verkstad som har en grunka som valsar plåt, ordnat fika från konditoriet i stan och loppsäcken är med för att visa sina stora valpögon! Gubbarna förhandlar och ett flak Dr Pepper tillkommer – dem är hjälpsamma SUCCESS! Snart har vi lyft in den koniska rullen i valsen, gubbarna är trevliga och pratglada, jag påpekar att rullen är konisk så att vi måste köra en kort bit 5-10cm fram och tillbaka i valsen, sen lyfta runt den och köra den andra svetsskarven 5-10 cm fram och tillbaka som vi vore rappare i Eminemfilmen. Glasklart – två tummar upp! Okej när man drar igång en sådan här motordriven plåtvals så låter det som attans! Inga hörselkåpor där. Tyvärr glömmer mannen om 5 cm fram å bak för att runda till skarven, jag utbrister högt, S T A N N A !

Mannen gör tummen upp och kör ytterligare tre varv och kommer sen på sig och stannar… allt blir tyst, jag glömde.  Hmm, en konisk plåt blir alltså inte rund, istället slits den mer och mer i sidled så den blir skruvad och faktiskt tillplattad av trycket i sidled. Gubbarna kliar sig i korken…

– Eh öh.. vi vänder den hundraåttio grader och sen kör vi bara skarvarna som vi skulle gjort. Den borde räta ut sig då?!

Gubbarna i verkstan håller med och hej åhå, in med plåtskrället och tummarna upp och igång med plåten igen. Chauffören böjer sig fram och jag tror han ber om ursäkt för att han glömde bort måtten innan. Jag vrålar i örat att – Nu gör du det igen! Maskinen vrålar och chauffören gör tummen upp och lyser upp!

Jag vet inte vad han hörde. KABLAAAAMMMOOOOBOOOOOM!!! Okej jag vet inte hur jag ska förklara smällen, hur jag ska kvantifiera explosionen då en 5-6 millimetersplåt över halvmetern lång låter då den slits av. Det smäller! Gubben i snickarbrallorna gör ett höjdhopparhopp över en fullastad traktorskopa. Okej, plåten är skrot men det var värt en platta Dr Pepper, haha. Sedan hoppar gubben alldeles rufsig i kalufsen med totalt pokerface som att han aldrig blev det minsta skraj… ungefär här hinner jag börja reagera på den öronbedövande smällen. Haha, ja herrejämrans… kan säga att jag är glad att jag inte var i farbrorns kläder! Vad händer med den sönderslitna konen? Nja jag varken finner eller lyckas hitta något sätt att ersätta den ihopskrövlade plåtkonen.

Så vad gör man, försöker rädda något av den sönderrivna konen kanske? Jag svetsar på krokar och försöka dra ut den med dragkroken på bilen och andra sidan kedjad på en hög järnvägsslipers. Bägge skarvarna, dels den avrivna och den som fortfarande sitter ihop har krullat in sig som åttor, jag kapar bort kanterna med så liten marginal som möjligt… Efter ett laborerande som jag inte vet hur jag ska beskriva i text ens, och ska bespara er. Sen svetsar jag ihop konen som blir betydligt mindre, väldigt mycket mindre faktiskt… Det enda jag kan tänka nu är att kapa ned axelkonen och sätta ihop allt till en överkropp. Det blir en ny cirkel under men det är en baggis att kapa ut.

Hmm okej, om någon frågar så är överkroppen mindre med flit! *konstnärlig frihet och yadiyada ni vet!* (Hysch hysch, detta är en hemlis bara mellan oss!)

Hursomhelst är jag helt utmattad och nöjd efter dagens eskapader, nu ska jag klura lite på hur jag ska gå vidare eftersom bland annat armarna jag donat på plötsligt är rena gorilla-armarna, haha. Förslagsvis lutar vi oss på sofflocket och tar fem allihop!

Jag återkommer snart med knasigheterna!
Tack att ni hänger med, uppskattar ert, ja DITT sällskap här och det betyder väldigt mycket för mig!

Ses snart, simma lugnt så länge!

Robot-Tobbe