#Mitt projekt

Har du en tekkie-historia du vill dela med dig av?

Flexo från Futurama del 1

Hej allihopa är ni redo för ännu en hyllning till Futurama?

Givetvis måste vi brottas med en respektingivande pjäs å robotskulptur.. Bender som jag gjort tidigare, är helt och hållet en tolkning, de flesta tycker visserligen om min vision och det är en hel del önskemål att jag gör en till kreativ tolkning av honom. Men det är tyvärr för tråkigt att göra samma individ två gånger så att det får bli något helt nytt.  Jag tänkte att vi ger oss på Flexo, dvs Benders mindre kända broder. Det är lite svårt att skilja dem åt men Flexo har ett så kallat pipskägg.

Det bästa är antagligen att börja från grunden och sedan arbeta sig uppåt. Fötterna/skorna tänker jag ta ur en gasflaska/gastub, med en välrundad botten och topp. För att ta det säkra före det osäkra så vrider jag av gasvredet på gasflaskan som jag hittade hos skrothandlaren i stan och låter den stå över natten. Det låter ingenting så dagen efter så gängar jag av gasvredesgrunkan, ställer tuben upp och ner ytterligare en dag för att dagen därpå blåsa ur den med tryckluften för att säkerställa att all gas verkligen är borta.

GAME ON!

Jag kapar bort handtagen på toppen, plåtbullen som sticker upp (där vredet satt fastgängat)samt  kapar bort bottenstöden som tuben står på. Och håll i er – nu kapar vi ut fötterna!

Flexo_001

Hur jag till slut fick bort färgen från gasflaskan

Det skulle vara nice att få dem plåtrena, kanske till och med spegelblanka så småningom. Ja, även huvudet skulle vara härligt att ha plåtrent för att kunna börja kapa o svetsa fram anletsdragen i stort. Färgen är jämrans eländig att dona bort, den verkar bara smälta och dras runt i en snurr i vinkelslipen och stannar kvar. Jag kör vinkelslipen i mittskarven (mitten av tuben) som inte är särskilt viktig, det lustiga händer att jag SLIPAR IGENOM plåten och FÄRGEN ÄR KVAR tills det ploppar hål i härket, haha.  Jo, man måste skratta åt sådana här knasigheter för det händer alltid något mysko vid varje projekt.

Hur blir vi av med färgen då?! Får en idé och slänger toppen och botten i lägerelden och hoppas att färgen brinner upp… nja den blev sotblandad… Jag hittar en burk med färgborttagning! Jag smetar på den gelaktiga färgborttagningen och väntar 36 timmar. Men färgen är kvar.

Jag tänker att det kanske funkar bättre med långsammare slipmetoder… och jag har ju en fin Bosch-bandslip med slipband och variabelhastighet från Conrad. Kan det månne funka bättre? Sagt och gjort. Tillåt mig säga WOHO!! Nästa gång färg beter sig så här – då ska jag använda min Bosch-bandslip från Conrad!

Flexo_002

Före- och efterbilder på vad som ska bli Flexos huvud.

Flexo_003

Perfekta grunden för polering! Men före finpoleringen ska jag märka upp ansiktsdragen, dvs.  mun och ögon (visiret kanske är mer korrekt?) Ritar vagt på pumlan och klipper ut pappersmallar tills jag är nöjd med storlekarna, då viker jag ihop papper och klipper mallar så perfekt som möjligt.  Jag viker ihop pappret två gånger så att jag får 4 tårtbitar, så att när jag klipper och sedan viker ut pappret så är alla hörnen rundade likadant.

Flexo_004

Pappersmallar

Flexo_005

Jag är inte riktigt nöjd… jag drar ihop strecken och minskar munnen en aning. Det känns bättre och jag tänker att jag snabbt kan ta bort lite till men det är ganska tidskonsumerande så innan jag kastar in handduken för dagen så ska jag ta itu med fötterna som jag påbörjade. Jag har en känsla att de kommer att se runda och roliga ut med lite kärlek och en rejäl omgång. Fortsättningen blir en snabbis med slipskivorna på vinkelslipen för att därefter finpolera.  Jag säger en snabbis eftersom att jag kan skippa grovskivan (40 grains) som skrovlar till ALLT o tar jättetid att fixa till. Istället tar jag smidiga;120 grains flapdisk. Jag använder även min nya upptäckt:  Scotch Brite Fine,  filt-poler-flapdisk och en enlitersburk autosol polermedel med en stor målarborste.

Kolla på detta alltså!

Flexo_006

Att polera upp saker är tidsödande men resultatet är värt mödan många gånger om. Nu är vi förtjänta av att slöa en stund framför TV:n och kolla på repriserna av Futurama på Comic Channel  🙂

Fortsättning följer, simma lugnt!

Robot-Tobbe