#Mitt projekt

Har du en tekkie-historia du vill dela med dig av?

Projekt: hemmagjort nätaggregat

Mitt projekt

Hej, jag heter Erik Hansson och har genom ett samarbete tillsammans med Conrad fått en plattform att dokumentera mitt pågående gymnasieprojekt. Jag går alltså tredje året på teknik på Västermalms gymnasium i Sundsvall. När man går tredje året ska man alltså göra ett gymnasieprojekt som är på 100p och är den slutliga länken för att få en studentexamen. Jag bestämde mig för att göra en sak jag länge tänkt på att göra, och det är att konstruera ett labaggregat, eller spänningskub eller vad man nu vill kalla det. Det finns ofantligt många olika sätt man kan designa och konstruera ett labaggregat på och det finns några varianter man kan välja mellan. Vad som definierar ett labaggregat och hur det fungerar väljer jag att lämna ute ur blogginläggen. Det finns många sidor på nätet som man kan läsa om hur ett labaggregat, eller nätaggregat fungerar. Jag tänkte koncentrera mig mer på hur jag konstruerar mitt aggregat.

Hur jag planerar att konstruera mitt nätaggregat

Min plan är att konstruera ett labbaggregat som innehåller både en switchad del och en linjär, analog del. Detta åstadkoms genom att ta ett nätaggregat som används till datorer och isolerar den från den linjära delen. Så varför vill jag ha en sådan del? Jo, därför att jag använder det till att simulera ett bilbatteri då jag testar bilstereoapparater eller andra elsaker som sitter i bilar. Denna del kommer alltså att isoleras, förslagsvis genom att låta den sitta kvar i sitt chassie, då det är höga spänningar i ett sådant aggregat.

Det är den linjära analoga delen som det kommer läggas vikt på. Idén jag har är att styra det med hjälp av en Arduino. Man får då på köpet amperemätare och voltmätare. Arduinon har även PWM, vilket man kan använda som DAC (Digital-Analog-Converter). Mer om det senare. Transformatorn jag ämnar använda är på 2x12V/5A och för att reglera den strömmen och spänningen används en kraftigare transistor. Men Arduinon är för klen för att slå igång en kraftigare transistor, och därför används en Darlingtonkoppling. Man kan då genom att koppla ihop några mindre signaltransistorer med en medium kraftig transistor och kan då styra den större transistorn. Man kan då beräkna hur stor förstärkningen blir från de små signaltransistorerna. För att mäta strömmen och spänningen och mata ut det på en skärm används en enkel spänningsdelare och ett shuntmotstånd.

Designmässigt, hur chassiet till hela åbäket ska se ut, tänker jag mig äldre radioapparater och stereoapparater. Just därför att jag gillar hur de ser ut och hur gedigna de känns. Nedan finns lite inspirationsbilder. Mer om Arduinon och hur jag tänker implementera den i ett labaggregat… blir en annan dag.

nätaggregat-1

nätaggregat-2

nätaggregat-3

nätaggregat-4

Följ med på min resa!