#Mitt projekt

Har du en tekkie-historia du vill dela med dig av?

Halloweenkostym Tin Man från Trollkarlen från Oz

Vår samarbetspartner Makerspaces fabriken @STPLN i Malmö byggde denna originella Halloweenkostym – Tin Man från Trollkarlen från OZ. Med hjälp av Arduino börjar hjärtat lysa när man kommer nära. Nedan hittar du en how to guide där du även kan ladda ner deras program som de använt samt inköpslista.

Låt i videon: Swing Gitane by The Underscore Orkestra  https://goo.gl/Eehpbd

How to Guide

Vi började med att titta på olika bilder för att fundera ut hur vi skulle göra kostymen och bestämde att det skulle vara enklast att göra en kostym i kartong.

img_4823-2

img_4834-2

1) Mät upp hur stora bitarna ska vara och rita ut formen, vi gjorde det på en dator och skar ut dem i laserskäraren. Såklart går det lika bra att göra detta för hand med en kniv eller sax. Vi gjorde en fram och baksida, två axelbitar och några extra kartongbitar för att skapa ett litet rum där dioderna får plats för bakom hjärtat.

img_4845

2) Måla bitarna och tratten med silverfärg

img_5048

3) Börja med att koppla ihop alla elektroniska delar. Först lödde vi fast en hylslist i ett experimentkort så vi kunde återanvända vår Arduino till andra projekt. Sen lödde vi fast en batterikontakt och sen RGBLED lamporna och ultraljudssensorn. Dioderna har tre kopplingar, plus minus och digital in. Pluskopplas till Arduinons 5v utgång och minus till den gemensamma jordkontaktern (GRN). Digital in kopplas till någon av Arduinons digitala utgångar som senare definieras i programmet. Vi valde utgång 6. Ultraljudssensorn har fyra kontakter, en till 5v och jord, och en till ping och echo. Ping är det som skickar en ljudsignal och echo är det som tar emot den. Båda dessa är också digitala ut/ingångar och vi använde 7 för ping och 8 för echo. Tänk på att om du ändrar vilka pins du kopplar till måste du också ändra i koden i nästa steg.

4) Programmera och ladda upp kod! Är du ovan att använda Arduino är det lättast att du bara laddar ner mjukvaran från arduino.cc och vårt program för att sedan ladda upp det på Arduino via en USB kabel. På Arduinos hemsida finns en steg för steg guide. Det är inte svårare än att spara en fil. Är du van kan du gå in och ändra i koden och byta färg på lysdioderna och göra i stort sätt vad du vill. OBS du måste ha ett bibliotek installerat som heter neopixel. Det finns en smart biblioteksuppdaterare inbyggt i Arduino programmet så gå in där om det är första gången och lägg till det.

5) Testkör programmet så att allt fungerar på din Arduino. Hjärtat ska blinka fortare när någon kommer närmre sensorn.

6) Sätt ihop alla bitarna. Fram och bakstycket och axelbitarna limmas ihop med resårband och limpistol och hjärtat monteras ihop. Först ett lager plast sedan några bitar kartong som Lysdioderna sätts fast i, Arduino, sladdar och batteri tejpas bara fast på baksidan.

7) Sminka dig med silverfärg! Vi använde vattenbaserad silversmink

8) Ta på dig kostymen och gå på fest!

Inköpslista för projektet

Dessa produkter behöver du för att bygga en egen Tin Man: