#Mitt projekt

Har du en tekkie-historia du vill dela med dig av?

Minion korsas med Wolverine och Läderfejs – det är planen

Välkommen tillbaks kompis!

En snabb uppdatering om du nyss hittat hit. Småknasig norrlänning här som skrattar åt sina egna skämt och gillar att bygga mördar-robotar. Som Sickan säger PLANEN!

Planen är att bygga en skulptur av en minion korsad med en kändis av något slag, det lutar just nu åt Wolverine. Men jag är rätt sugen att göra BÅDE Wolvie och Läderfejs! Delarna är shoppade på skroten och nu kör vi igång med byggbiten! WOHOOO!!!

Att göra händer

Jag kapade ut några ”apelsinklyftor” ur 3mm? plåtbit som kanske ser lämpligt skräckinjagande ut?

conrad_15

Händerna funderar jag faktiskt en hel del på. Det brukar vara klyftigt att förenkla så mycket man kan för att få ihop konstverken. Tyvärr brukar jag bli alldeles för petig och detaljerad på saker som jag misstänker ingen ens lägger märke till. Så vi prövar en enkel smidig lösning på händer och kapar helt enkelt av rör och sätter ihop dem som fingrar. Tumme och två fingrar. Det kan nu vara ett lämpligt tillfälle att testa hur en del ser ut målad… ”att måla eller inte måla, det är frågan?” Okej händerna ihopsatta och målade blå som är en lämplig färg för handskar, med apelsinklyfte-knivar.

conrad_16

Med apelsinklyfte-knivar

conrad_16b

 

Vad behöver du för att komma igång?

Bender smällde jag ihop med rätt enkla medel.
Eftersom många frågar vad jag byggde Bender med så är det väl enklast att filma en snutt och visa:

Om det är enklare att läsa så…

Tja man klarar sig med enkla grejer. Det kan jag säga eftersom jag byggde Bender roboten med slägga, ranglig pianopall/uppfällbart verktygsbord, glappande vinkelslip, farfarfars slägga/skruvstäd och lånad svets. Jag hade inte ens egen lokal så jag har antingen stått  utomhus eller lånat platser att greja på. Fast då tog Bender å andra sidan ett par år från idé till färdig skulptur att pyssla ihop.

Det låter som en självklarhet när man säger det, men med hela och fina verktyg och maskiner går det snabbare och framför allt så blir det roligare att pyssla. Dessutom blir det snyggare resultat. (Nu menar jag inte att man måste ha de dyraste grejerna men att man slipper skaka vinkelslipen som en maracas på festivalen i Rio pga. glapp kan vara bra.)

Som sagt, vad behöver man?
* Svets (finns olika, jag lånade en Mig. Den finns tydligen med pinne också.)
* Svetshjälm – ett måste för att skydda ögonen
* Lämpliga kläder, läderhandskar är bra. Dojjor som skyddar mot stänkande smälta järnploppar. Ni förstår, skyddskläder.
* Skruvstäd – hålla fast äventyren.
* Vinkelslip – kapa, forma, slipa, polera tja mycket viktig grunka!

HETT TIPS! Välj en vibrationsfri dvs av-vibrerad modell! Annars domnar man av i händerna efter en stund och fingrarna blir knallvita.

* Tänger typ polygrip, svetstång och om möjligt en rejäl avbitartång. Jag tar ALDRIG i plåtbitarna när jag svetsar, utan använder tängerna (brände mig rejält på tumme/pekfinger så att känseln fortfarande är krass såhär år efteråt, därför kör jag med handskar och tång ALLTID!)
* Slägga att tjonga på med.

Sen finns det givet andra prylar som förenklar rejält men det tar jag allt eftersom när jag kommer på lämpliga exempel.

Nu till fynden från skroten

conrad_17

Här är den rensade gastuben och okej, den ser liten och hmm host, host väldigt rak och tråkig ut. Den skulle definitivt få mer liv i sig om den var lite ”bananformad”!

Så vi choppar den på mitten med vinkelslipen och stjäler en ”tårtbit” ur reservtuben och korkar in den i snittet. (Varför tänker jag på trollkarlar och damen i lådan tricket?)

conrad_18a

Det kanske syns bättre med blixt?

conrad_18b

Mina favoritverktyg

Nu ska jag smyga in lite reklam för Conrad här, eftersom det är seriöst läge för det.Ett av mina favoritverktyg som jag använder väldigt mycket är vinkelslipen, den går inte att klara sig utan. Nu har jag haft ett uppvaknande och upptäckt att det är en fasligt stor skillnad på dessa. Med min gamla vinkelslip domnade jag av i fingrarna efter ca en halvtimme. Det finns tydligen en term för detta, vita fingrar. Vita fingrar betyder helt enkelt vad det låter som. Man domnar bort så nedrans illa i händerna att dom blir knallvita och man tappar känseln och till och med blodtillförseln. Conrad har skickat mig en ny vinkelslip för utvärdering och vad kan jag säga. Den nya som Conrad sponsrade mig med är helt sanslös. Den har någon slags über anti-vibration och jag verkar kunna pyssla hur länge som helst med den utan några problem. Om du saknar garage och måste ut i kylan och lalla som mig vill jag att du spetsar öronen nu!

Vinkelsliparna jag kört blåser ganska friskt rakt på händerna och vid minusgrader snackar vi rena tortyren. Jag drog en vinstlott i artros-lotteriet så utomhus i minusgrader kör jag inte många minuter innan jag tappar vinkelslipen i snödrivan.

Det är helt sant att jag domnar av så illa i kylan, men jag upptäckte att Metabon inte alls blåser rakt på fingrarna och är mycket klyftigare gjord. Av någon outgrundlig orsak räcker kapskivorna längre, fast det är väl för att den går så löjligt jämnt. Den gamla gick kopiöst mycket skakigare. I vettig temperatur kan jag faktiskt kapa så mycket och så länge jag orkar med den här Metabon. Har du inte redan en vinkelslip så skaffa en rejäl på en gång, den här heter Metabo och jag sover nästan med den under kudden nu 🙂

Hmm jag måste bara… Metabon varvar faktiskt till och med upp försiktigt så den ligger stilla i handen när den drar igång. (Gamla tvärstartar och vrider sig så man måste hålla emot, typ som såna där gyroskop-bollar om ni testat?) Är spargrisen välmatad så säger jag bara M E T A B O ! ! ! Back to business efter den fördolda reklamplaceringen 😉

Skissa ansikte

Sen tuschar vi placeringen på ögon och mun, kan vara en idé att köra med whiteboardpenna för att kunna flytta om och finjustera uttrycket.

conrad_19

Nä, den blev inte alls bra. Det är i detta läge det är fantastiska med whiteboardpennor – sudda och tuscha, nytt försök tills du är nöjd. *Wohoo*

Okej nu har vi gjort en outline på ögon och mun och nu ska vi skära ut dessa. Jag använder 1mm kapskivor och är lite försiktig och följer de tuschade spåren flera gånger tills snittet går igenom. När man väl fått ett spår är det enkelt att följa i det. Jag är lite nojig att skivan ska hugga fast och explodera så jag trycker inte särskilt hårt utan tar det piano och låter maskinen tunna sig igenom materialet i lugn och ro och håller i vinkelslipen ordentligt. Jag är ingen expert men jag antar att faran är om skivan hugger fast att vinkelslipen är så stark att den kan hugga mot ansiktet, därför försöker jag att aldrig kapa så att skivan/vinkelslipen är i direkt linje mot fejan. Åsså försöker jag kapa så att gnistorna sticker rätt ned, man vet ju aldrig om dom ligger och pyr eller något långt efteråt, så tipset är att inte sprida dem i onödan.

Okej, rockn roll!

conrad_20

Nu har vi ett superexempel här, jag känner mig inte alls nöjd med detta så jag kommer faktiskt att svetsa tillbaka pusselbiten till ögonhålorna. Polera till det och göra ett nytt försök, jag vet men men… det ska kännas rätt vet ni 🙂

conrad_20b

Att göra ben

Och nu tar vi ett sidospår. Ur tomma intet dök en tanke upp, kanske det ser tråkigt ut om armar och ben är av exakt samma rör/dimension. Bellbottoms är ju kul och efter en del kliande i korken (rena snöfallet här) slog det mig att det finns något som skulle kunna se bra ut. Så jag ordnade några såna här:

conrad_21a

Hmm inga snuskiga tankar nu, fy!

Nä, skämt åsido, dom här kommer funka helt lysande som ben! Först såg dom förresten ut så här:

conrad_21b

Riktigt djupt rostade faktiskt.

conrad_21c

Blev faktiskt förvånad när dom blev så här bra, misstänker å det skarpaste att en bra vinkelslip spelade in.

conrad_21d

På tal om ben kan jag inte låta bli att tänka på Star Wars, den drömmen jag delade förra gången. När man pysslar med sån här konst funderar man väldigt mycket och det är lustigt så många idéer som börjar smyga sig på när man skapar. Alltså idéer på projekt som skulle vara kul att ge sig på och nu börjar jag klura på om det skulle vara möjligt att bygga en AT-AT Walker. Typ en stor rackare, kanske metern hög och alltså betydligt längre på längden. Kanske med någon funktion, typ brevlåda eller något? Ett riktigt jätteprojekt men fasiken, det skulle vara nåt det 🙂

Okej, nästa gång tar vi itu med finliret! Nu tar vi oss alla en kvällsprommis här och funderar varför det inte finns fler roliga brevlådor i våra kvarter?!?

May the fork be with you kompis!

/Tobbe en Jedi master på svengelska