Blogg

Conrad Elektronik – Mer än bara ideér

Framtidens Gadgets: de måste ni ha!

Gadgets som användbara hjälpredor: de ska förenkla vår vardag. Vi visar framtidens gadgets, som du garanterat inte känner till än.

Gadgets för notoriska sjusovare

Åh, bara fem minuter till“, tänker man efter väckarklockan ringt den första gången och sedan vänder man sig om och försover sig. Snooze-funktionen på klockan innebär nämligen inte att man garanterat kommer upp i tid. Att sova för länge är fortfarande fullt möjligt. I särskilt svåra fall kan väckarklockan till och med ta sig en tur mot väggen…

I framtiden behöver detta dock inte inträffa längre. Winson Tam har utvecklat en matta med en integrerad väckarklocka. ”Ruggie“ heter den vackra mattan, som inte bara håller fötterna varma efter uppstigning, utan dessutom ger ifrån sig en alarmsignal tills du stått på den i minst tre sekunder. Du har inte längre en chans att försova dig. Om du inte stiger upp ringer mattan obarmhärtigt vidare. Inte heller är den lätt att kasta i väggen. Att världen längtansfullt drömt om just en sådan här väckarklocka visar den framgångsrika kickstart-kampanjen: fler än 2 500 intressenter har redan finansierat den med över 348 100 amerikanska dollar och mer kommer det att bli. Ärligt talat: de utsövda äger världen. För att du i framtiden ska kunna räkna dig till dem erbjuder Ruggie ett vinnande koncept.

Fjärrkontroll för eller mot alldagliga ljud

Med dessa små, omärkbara öronproppar kan man nämligen höra alldagliga ljud både högt och lågt. Öronpropparna skapar, tillsammans med din smarttelefon, en sorts ljudfjärrkontroll för vardagen. Om babyskrik stör på pendeltåget tonar du bara bort det. Om du behöver mer bas skruvar du bara upp den. En ganska fascinerande tanke: du sitter i en biosalong, ser på en skräckfilm och har äntligen möjlighet att undgå oljuden från andra biobesökare under de hemska scenerna. Eller på en konsert kan du äntligen skruva ner skrikandet runt omkring och helt koncentrera dig på att lyssna på bandet.

Back to the roots: Punkt.

Minns du fortfarande 90-talet, när alla sprang omkring med mobiltelefoner som man inte kunde göra mer än att ringa och skicka SMS med? För vissa var det en underbar tid. Tydligen även för företaget ”Punkt“.Punk har nämligen framställt en mobiltelefon utrustad med just dessa grundfunktioner, varken mer eller mindre. Optiskt sett påminner mobilen mer om en miniräknare. Knapparna verkar, i dessa smarttelefon-tider, nästan puristiska.

Punkt-Handy

Displayen är i svart-vitt och den 20 dagar långa batteritiden (i standby-läge) känns nästan overklig. Petter Neby, Punkts norske grundare, vill erbjuda ett alternativ till människor som inte vill låta sig avledas av sin mobiltelefon och känner sig överväldigade av dagens teknik. Touchen av ingenting kostar dock en del: 295 euro (EIA) är ett nätt pris för att få färre funktioner.

Cool gaming-gadget: spelen är tillgängliga!

Du bjuder in till spelkväll, dina vänner kommer och frågan vad ni ska spela besvaras med motfrågan ”vad finns”. Med Ludi Table erbjuds en mängd alternativ. Den interaktiva datorn påminner optiskt om en jättestor iPhone av sten och ger extremt stor spelglädje! Spela biljard, Air-Hockey och mycket mer – spelvärlden utvidgas hela tiden med nya spel. Bortsett från den fantastiska designen övertygar så här långt även gadget-funktionaliteten.

Sikt runt om: bättre säkerhet på motorcykeln

Skully

Den hängivne motorcykelföraren Marcus Weller råkade ut för en olycka i Barcelona. Skadorna var lyckligtvis inte livshotande och olyckan medförde att han fick en idé: ”man måste ta fram en motorcykelhjälm som man även kan se bakåt med”. Följaktligen utvecklade Weller Skully AR-1, som ser imponerande ut i svart eller vitt! För ett pris på runt 1 500 amerikanska dollar ska hjälmen dock kunna mer än att bara imponera optiskt.

Vilket den också kan: en bakmonterad vidvinkelkamera ger hjälmens bärare sikt bakåt. Dessutom erbjuder en inbyggd GPS-modul fina navigeringsmöjligheter. Informationen visas på en integrerad display i visiret. Via Bluetooth är hjälmen och smarttelefonen sammankopplade, så att kommandon ska kunna ges till telefonen via röststyrning.

Philips-powerbank för smarttelefon-kapacitet

Eftersom du inte vill avstå från dina avancerade telefonfunktioner, har du valt bort Punkt-modellen och beslutat dig för din nuvarande smarttelefon. Du gläds förvisso åt de många funktionerna, men de gör likväl att batteriet ganska snabbt tar slut. Detta problem känner Philips till och svarar med en powerbank, som ger ditt smarttelefon batteri ny kapacitet:

I snygg design, i form av en fin flaska, ansluts den till din smarttelefon och batteriet laddas åter upp. Med ett uppskattat pris på runt 250 euro är kapaciteten hos den fina flaskan dock inte så billig som de ”fulare alternativen”.

Smart Gadget: tala med alla saker

parce_ren15_vorne

PARCE vill möjliggöra Smart Home-konceptet för alla: Münchenföretaget PARCE inspirerades av elektronikmässan CES i Las Vegas och fick idén till ”Parce One”. Adaptern med WLAN-integration är lämpad för Apples Smart Home-system HomeKit. Och nu till det spännande:

Alla elektroniska apparater som du sätter i adaptern kan styras via en app och Siri. Du kan även koppla olika enheter till varandra. När du går och lägger dig kan du, till exempel, säga till Siri att hon ska släcka alla lampor. Praktiskt nog registreras även energiförbrukningen hos samtliga enheter.

PARCE har dessutom stora planer: kommande versioner ska lära av ditt användarbeteende och styrningen ska automatiseras, om du så önskar. Så minimeras oönskade standby-tider och din strömförbrukning optimeras. Du kan då stänga av din TV under tider då du helt säkert inte ser på den, till exempel under arbetstid eller när du sover. Appen som hör till är gratis i App Store.

Parce_App_