Blogg

Conrad Elektronik – Mer än bara ideér

LEGO MINDSTORMS

LEGO  – vad innebär det för dig? Färgglada byggklossar och små figurer, helt enkelt leksaker för barn? Ja, det är Lego förstås känt för. Vad få vet är att det också finns Lego för ungdomar och vuxna. LEGO Mindstorms vänder sig till kreativa uppfinnare, som med hjälp av det kan programmera robotar och mycket mer. Mindstorms är vuxenvarianten av Lego.

Programmera robotar själv 

Lego erbjuder förutom de kända Legoklossarna för barn även komplexa byggsatser. Under varumärket Lego Technic finns byggsatser och mer avancerade byggprojekt för äldre barn som även kan intressera många vuxna. Sedan 15 år tillbaka finns dessutom serien LEGO Mindstorms. Kärnan i Mindstorms är en programmeringsbar mini-dator, runt den byggs en styrbar robot med sensorer, motorer och olika Legokomponenter. Som byggdelar för roboten använder man oftast Lego-Technic-delar. Med kugghjul, axlar, hålskenor och pneumatiska delar i olika storlekar finns inga gränser för fantasin.

Med lite tålamod och skicklighet så kan man bygga och styra en egen robot. Även autonom styrning av roboten är möjlig och den kan känna igen och undvika hinder.

Man styr roboten via en programmeringsbar programvara. Allt fungerar enligt Lego-principen: ett program sätts i hop av olika enskilda moduler. Det kompletta paketet är en teknisk leksak för ungdomar och vuxna som är intresserade av modellbygge och har uppfinningsrikedom.

Med Lego Mindstorms kan du konstruera och styra din egen robot.

Med Lego Mindstorms kan du konstruera och styra din egen robot.

Från TIS Nxt till EV3 – Mindstorms-framgångssaga

Mindstorms framgångssaga börjar i slutet av nittiotalet med den första minidatorn Mindstorms RIS. Förkortningen står för Robotics Invention System, alltså ett system för att uppfinna robotar.

Mindstorms-projektet var avsett för användning i skolor. I kurser inom robotmekanik skulle Mindstorms användas som ett läromedel, som ett exempel på ett inbäddat system (embedded system), för att förklara mekaniska system och grundläggande datavetenskap.

Förutom de många skolprojekten och -tävlingarma blev Mindstorms även mycket populärt bland teknik- och data-fans i hemmet.

 

Så såg de första Mindstorms-styrenheterna ut

Så såg de första Mindstorms-styrenheterna ut

De stora framgångarna med den första versionen fick Lego att utveckla ett nytt Mindstorms-system. 2006 presenterade Lego det efterföljande systemet, NXT, som uppkallats efter styrenheten. Med det fick det ambitiösa Mindstorms-projektet sitt slutgiltiga genombrott.

LEGO Mindstorms NXT används i dag av många modellbyggare. Denna minidator har förutom anslutningar för sensorer och ställdon även USB- och Bluetooth-gränssnitt. Den kan – förutsatt att man är insatt i nödvändiga programmeringsspråk – programmeras på datorn. Roboten kan fjärrstyras via en smart telefon eller dator via Bluetooth och har olika sensorer.

 

 

Mindstorms styrenhet NXT

Mindstorms styrenhet NXT

LEGO Mindstorms E3 – den tredje generationen i Mindstorms-serien

Det senaste styrsystemet heter Lego Mindstorms EV3 . Denna vidareutveckling av NXT-systemet finns sedan september 2013.

Kontrollsystemet har den modernaste tekniken och öppnar många nya möjligheter.
Roboten kan fjärrstyras via Smartphone med appen “Mindstorms Commander”. Den kan inte bara gå, utan även prata, tänka och utföra en mängd olika saker.

Med hjälp av 3D-manualen kan du steg för steg skapa de fem robotmodellerna TRACK3R, R3PTAR, SPIK3R, EV3RSTORM och GRIPP3R. För att komma igång snabbare, medföljer förinställningar för dessa fem huvudmodeller av EV3. Den som inte har någon erfarenhet av tidigare modeller behöver dock ta sig tid att bekanta sig med systemet

Inte bara “Brick” som styrenheten kallas, utan även de andra komponenterna som EV3 består av är utformade med den senaste tekniken. På Brick kan enheter anslutas via USB. Den accepterar även microSD-kort. Via WLAN eller Bluetooth kan du ansluta styrenheten trådlöst med din dator eller smartphone.
Om du vill fjärrstyra din robot med telefonen, behövs inte den medföljande fjärrkontrollen. Med hjälp av de medföljande sensorerna som t.ex. färg- eller infraröd sensor kan din robot reagera på olika influenser utifrån.

Med EV3 kan du styra robotar med futuristiskt utseende.

Med EV3 kan du styra robotar med futuristiskt utseende.

Sammanfattning

Den som bara ägnar sig lite åt Lego Technic eller Lego Mindstorms kommer snabbt att ändra sin uppfattning om att Lego bara är leksaker för barn. Med Lego Mindstorms kan ungdomar och vuxna som är intresserade av robotar och har tålamod lära sig mycket. Eftersom programvaran tar fram olika rörelseformer och lägen och ständigt kan förändras, så tröttnar man inte på denna högteknologiska leksak i första taget. Ännu mer imponerande tycker jag är att professionella programmerare och tekniker kan använda Mindstorms för att hitta lösningar på olika problem. Väldigt många uppfinnare har lagt enormt mycket tid och passion på sina egna Mindstorms-projekt. Många YouTube-videor visar deras smarta idéer, som kan programmeras med Mindstorms programvara. Inspiration finns att hitta i mängder, inte minst i LEGO Mindstorms Community.